Mat

Jeg har i denne oppskriften byttet ut alle ingredienser med økologisk. Også mel med økologisk spelt mel fra eldhuset i Tinn Austbygd, siden spelt mel skal være bedre for fordøyelsen enn vanlig hvitt hvetemel. Å lite økologisk gjær å lang hevingsprosess. Økologiske havregryn fikk jeg på butikken her hjemme.

Eldhuset finner du Her

Grunnoppskrift hjemmebakt brød

Skikkelig godt hjemmelaget brød lages med denne oppskriften.

1 L væske

50 g økologisk gjær

2 ts økologisk hav salt

1 ss honning økologisk

2,5 l mel blanding økologisk

Forslag til melblanding til grunndeigen:

2 dl hvete kli økologisk

2 dl havregryn økologisk

3 dl rug (grov og sammalt økologisk)

5 dl sammalt hvete (fin eller grov økologisk)

1,4 l hvetemel økologisk

Slik gjør du det:

Varm væsken og oljen opp til 37 ºC (fingervarmt).

Rør ut gjæren i litt av væsken og ha alt over i en bakebolle.

Tilsett salt, sirup og mel, og arbeid sammen til en glatt og smidig deig.

Lages deigen i kjøkkenmaskin arbeides den ca 3 min for å bli smidig, for hånd 4-5 min.

Dekk bakebollen med plast og sett deigen til heving på et lunt sted 45 min – 1 time, til den har hevet til dobbel størrelse.

Ha deigen på et melet bakebord, og elt den godt.

Del deigen i 2-3 emner og form til brød. Legg brødene i smurte former eller i bakepapirkledt langpanne med litt bakepapir mellom hvert brød. Deigen kan også formes til runde brød og legges i godt melete kurver.

Dekk brødene med et kjøkkenklede og la etterheve ca. 20 min.

Pensle brødene med lunkent vann og stek på nederste rille i varm stekeovn ved 200 ºC i 40 – 50 min.

Avkjøl brødene på rist.

Tips:

Deigvæske: Som deigvæske kan det brukes vann, sur-, søt- eller skummet melk, yoghurt naturell, kokevann etter for eksempel grønnsaker tilsatt annen deigvæske eller øl eller appelsinjuice blandet med vann. Vanlig blandingsforhold er 6-7 dl væske per kg mel. Brukes det mye rugmel i brødet er det en fordel å bruke sur melk, det gjør at brødet hever seg bedre, blir saftig og smuldrer mindre.

Mel: Brødene kan varieres etter hva slags mel som blir brukt, grovt eller fint. Hvetemel er det mest brukte melet, det inneholder mest glutendannende protein, som er viktig for å deigen til å bli sammenhengende og smidig og til et brød som hever seg og ikke smuldrer.

Begynn alltid med de grove melsortene når du baker. Hele korn av hvete eller rug bør bløtlegges før de brukes i deigen. Brukes rug i deigen, lag den ganske fast. Deiger med rugmel blir bløtere under heving. I dag finnes det ferdige grove melblandinger i handelen som er enkle og greie å bruke. Melblandinger som fiberbakst og dansk rugbrød blanding kan ev tilsettes litt hvetemel hvis du ønsker et brød som ikke er for grovt.

Oppskrift er hentet her 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *